Wij zijn al een tijdje op zoek naar een tweede woning. We willen dat graag als investering kopen. Huizen worden op de lange termijn meer waard, dus kan het interessant zijn, als je de financiële middelen hebt. Je koopt dan een kluswoning voor de verhuur. Er moet vaak een heleboel aan gebeuren. Het zijn vaak oude huizen die voor een redelijke prijs te koop staan. Je kunt ze ook alleen opknappen en weer doorverkopen. Klussen in een tweede huis is best pittig, want tegelijk heb je natuurlijk ook gewoon je werk. Het kan dus slim zijn om een gedeelte te laten doen in plaats van alles zelf doe
Klussen in een tweede huis
Het uitbesteden van het klussen kan echter behoorlijk prijzig zijn. Bedenk goed dat je die kosten bovenop je tweede hypotheek komen en het dan dus langer duurt voor je dat terugverdient. Het uiteindelijke doel van een tweede woning is namelijk wel dat je er wijzer van wordt. Kies je voor een flippand, dan is het belangrijk dat je redelijk low-budget het huis kan opknappen. Veel zelf doen is dan slim, want dan ben je minder geld kwijt. Het is wel verstandig om te investeren in kwalitatief goed gereedschap, bijvoorbeeld via Mastertools. Goed gereedschap levert veel tijdwinst op en scheelt een heleboel frustratie. Vergelijk het met een oude computer. Die loopt steeds vast, is traag, werkt niet goed en dat kost enorm veel tijd. Dat wil je met klussen niet hebben; zorg dus voor goede spullen tijdens het klussen!
Huis voor de verhuur
Als je het huis niet direct na het opknappen voor een hogere prijs wil verkopen, kun je het huis verhuurbaar maken. Om de hoogte van de huur te bepalen, werk je met een puntensysteem. Dat kun je online vinden. Hoe meer punten, hoe meer huur je kan vragen. Om een goed rendement te hebben, is het belangrijk dat je in elk geval de maandelijkse hypotheeklast eruit hebt, de belastingen, servicekosten (in het geval van een VVE), onderhoud en verzekeringen. Reken dus vooraf uit wat de kosten daarvan zijn en bereken hoeveel dat per maand is. Wil je er daarnaast ook nog wat extra op verdienen, dan tel je bij de huur nog een percentage op wat je overhoudt. Zo levert een huurwoning je ook nog iets op. Bang zijn dat het leeg komt te staan hoef je meestal niet, er is enorm veel vraag naar huurwoningen.
Waardevermeerdering
Sommige mensen durven niet zo goed een tweede woning aan te schaffen, omdat ze bang zijn dat de huizenprijzen dalen. Die kans is inderdaad groot, want de huizenprijzen zijn exceptioneel hoog momenteel. De geschiedenis leert echter, dat na een crash op de huizenmarkt er ook altijd weer een nieuwe stijging komt. Zie zoiets dus op de lange termijn. Je gaat het niet binnen 5 jaar verkopen, maar misschien wel pas over 15 jaar. Tegen die tijd levert de verkoop je misschien wel €50.000 winst op of meer. Toch een leuk zakcentje, naast de huur die je al die jaren hebt gevangen.
Opknappen van je woning
Het is best lastig om een courant huis te vinden momenteel. Er is een flinke krapte op de woningmarkt. Mooie en betaalbare huizen zijn vaak al snel weg of ze worden enorm overboden. Het is ons dan ook nog niet gelukt om een tweede woning te kopen, maar we geven niet op. We zijn ervan overtuigd dat er een keer iets op ons pad zal komen. We gaan het dan netjes, maar wel voor een niet al te hoge prijs opknappen. Een nieuwe badkamer en keuken hoeft voor de verhuur niet superluxe te zijn, maar wel netjes. Afhankelijk van de staat van zo’n woning is het eenvoudig op te knappen. Een leuk behang op de muren, een verfje en het kan zo al een totaal andere look & feel hebben!
Het bericht Klussen in een tweede huis verscheen eerst op Hip & Hot - blogazine.